2020. április 2., csütörtök

Technika2020.04.02.



2020.04.02.                                         Technika

Áprilist Szent György havának is nevezik.
De ebben a hónapban lesz húsvét ünnepe is.


  A húsvét az egyik legfontosabb ünnep a keresztények számára, ennek köszönhetően Magyarországon is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Húsvétvasárnap inkább az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek dominálnak, az ünnep másodnapján pedig a népszokásoké és a családi vendégségeké a főszerep.


Húsvéthétfő a magyarok lakta területeken a locsolkodás napja. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt. Vidéken, több helyen még napjainkban is kútvízzel locsolják a lányokat, a városokban azonban különféle kölnivizekkel helyettesítették ezt. Locsolóvers azért mindenhol kötelező.
tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel.
A mai órán tojást fogunk festeni.
 De előtte, ahol van tyúk a háznál össze kell szedni a tojásokat. Figyeljétek meg a következő videóban, hogy milyen lelkesen szedi össze ez a kisgyerek a tojásokat!




 Kíváncsi lennék, hogy közületek ki szedte már így össze a tojásokat. Ha más módja nincs akkor a hűtőből kell kivenni egy tojást. Alaposan meg kell mosni, majd kérd meg szüleidet, hogy óvatosan fújja ki.

Miután ez megtörtént mi hurkapálcára tettük volna és  már lehet is díszíteni. Ami otthon a rendelkezésetekre áll. Lehet ez filctoll, festék, színesceruza.
Íme pár díszítési ötlet:






 Jó kreatívkodást kívánok nektek!Szívesen megnézném az elkészült munkáitokat. De ha úgy gondoljátok akkor a katicás facebook-on is megoszthatjátok.  Ági néni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése