2020. május 21., csütörtök

Református hittan 05.20.


Pünkösd: Milyen volt az első gyülekezet?
Jézus feltámadása után felment a mennybe, de mielőtt elhagyta tanítványait, megígérte nekik, hogy elküldi maga helyett a Szentlelket.
Megparancsolta nekik, hogy gyülekezzenek Jeruzsálemben egy házban. Ott várják a Szentlélek érkezését. Amíg várják, beszélgessenek arról, ami velük történt, amikor együtt voltak és imádkozzanak. Így emlékeztek vissza a kánai menyegzőre, ahol a vizet borrá változtatta. Emlékeztek az ötezer ember megvendégelésére, A viharos tenger lecsendesítésére. Újra örültek a csodának. Imádságban megköszönték Istennek, amik velük történtek és kérték, hogy minél előbb jöjjön el a Szentlélek, akit vártak, de nem ismertek. Ez a várakozás tíz napig tartott. Jézus áldozócsütörtökön ment el, tűnt el szemük láttára és onnan számítva tíz nap múlva jött el a Szentlélek. Éppen most csütörtökön van áldozócsütörtök. Tíz nap múlva pedig éppen pünkösd lesz. Pünkösd Jézus országában nagy ünnep volt.
Az ünnepre sok országból érkeztek zarándokok, akik a jeruzsálemi templomba jöttek ünnepelni. Tele volt a város olyan emberekkel, akik más országban éltek és már elfelejtették az anyanyelvüket. Nem értették a Jeruzsálemben élő emberek beszédét. Pünkösd reggelén, ahogy a tanítványok imádkoztak Mária házában, furcsa zúgást hallottak odakint. Olyan volt, mint amikor kint a szabadban feltámad a szél. Aztán egymás feje fölött érdekes, lánghoz hasonló fényt láttak mozogni. Olyan volt mintha lángnyelvek lebegnének a fejük felett. Nem a hajuk égett! Nem tűz volt. Hanem fény volt, ami hasonlított egy kis lángocska táncához. Eközben odakint az emberek összefutottak, hogy megnézzék mi ez. A tanítványok is kimentek és láttak egy nagy tömeget a ház előtt tolongani. Furcsa érzést éreztek. Mintha egy hang a bensőjükben azt mondaná, hogy beszéljenek a néphez, nyugtassák meg őket. Mindegyikük odafordult egy-egy irányban és szóltak az emberekhez. Azok az emberek pedig értették, amit mondanak. Nagyon elcsodálkoztak, hiszen ők nem tudtak Jézus és tanítványai, a jeruzsálemi emberek nyelvén, csak a saját nyelvükön. A tanítványok nem tanultak nyelveket. Akkor mi történt itt? Csoda, igen nagy csoda. A Szentlélek nem emberi formában jött a földre, mint Jézus, hanem mint ahogy a nevében is benne van, lélek, nincs teste. Szent, mert az Szent Isten lelke.
Az a különlegessége, hogy csatlakozik az ember láthatatlan részéhez a lelkéhez. Ő adta azt, hogy a tanítványok beszéljenek az idegenekhez az ő nyelvükön. Mi is érezzük a Szentlélek jelenlétét, amikor bánkódunk, ha valakinek rosszat tettünk. Amikor bajba jutott embertársunkat látjuk és belülről érezzük, hogy segítenünk kell neki.

Akik ott voltak és hallották, nemcsak idegenek, hanem jeruzsálemiek is, amit a tanítványok Jézusról meséltek. ott is maradtak beszélgetni. Aztán másnap is visszajöttek. Majd a következő este is. Kerestek egy házat, amit kijelöltek gyülekező helynek. Akik rendszeresen ide jártak azoknak az embereknek a csoportját nevezzük az első gyülekezetnek. Nemcsak a Jézusról szóló tanítást hallgatták, hanem közösen leültek étkezni. Mindenki hozta otthonról az ennivalót és elosztották. Voltak, akik viszont szegények voltak és nem volt mit enniük. Azokat a többiek megvendégelték az otthonról hozott ennivalójukból. Azóta is szeretetvendégségnek nevezik a gyülekezeti közös étkezést.

Azóta is gyülekezetnek nevezzük az egy-egy templom, vagy gyülekezeti házba rendszeresen járó emberek csoportját. Mindenütt megtalálható az istentiszteleten a Jézusról szóló tanítás a prédikációban és időnként tartanak szeretetvendégségeket is. Ma ez rendszerint szendvics és sütemény.
Pünkösd ezért a keresztyén egyház születésnapja. Ha ezt elolvastátok, más feladatotok nincs. Edit néni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése